xora19

Το Νησί μας

Άνδρος

Ένα αρκετά πράσινο νησί για τις Κυκλάδες, η Άνδρος διαθέτει ωραίες παραλίες, όμορφα χωριά και μια ήσυχη, χαλαρή ατμόσφαιρα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, και τα ψηλά βουνά και οι βαθιές κοιλάδες του αφήνουν μια αξέχαστη εντύπωση. Παρόλο που δεν είναι νησί της διασκέδασης, η νυχτερινή ζωή είναι αρκετά διαφορετική και όσοι αγαπούν την αλιεία, την ιστιοπλοΐα και το ψαροντούφεκο θα βρουν σίγουρα τον παράδεισό τους.

Η Άνδρος είναι το βορειότερο και το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων μετά τη Νάξο. Το μέγεθός της είναι 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μήκος 39,8 χιλιόμετρα και πλάτος 16,7 χιλιομέτρων στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν περίπου 110 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Το έδαφος είναι ορεινό, αλλά οι κατοικημένες περιοχές είναι σχετικά επίπεδες.

DCIM100MEDIADJI_0666.JPG
xora14
xora29
xora27
xora30
IMG_1892

Χώρα, η πρωτεύουσα της Άνδρου

Η ιστορία της Χώρας αρχίζει από την εποχή της βενετικής κυριαρχίας. Ήταν ένας μικρός οικισμός υπό την προστασία του κάστρου, του οποίου τα ερείπια είναι ορατά στο ακρωτήριο. Στην αρχή, ο οικισμός συνδέθηκε με το κάστρο με ξύλινη γέφυρα, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από το υπάρχον πέτρινο γεφύρι. Η είσοδος του κάστρου εξακολουθεί να είναι η κύρια είσοδος στην παλιά πόλη. Η γραφική παλιά πόλη της Άνδρου, η Χώρα, διατηρεί την αρχική της μεσαιωνική οδό και η αρχιτεκτονική είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνδυασμού βυζαντινού, βενετσιάνικου και νεοκλασικού στυλ. Η πόλη άρχισε αργά να διαστέλλεται από τα αρχαία τείχη της, ευδοκιμώντας ιδιαίτερα στην αρχή του 20ού αιώνα, όταν οι πλοιοκτήτες της Άνδρου ελέγχουν σχεδόν το ένα τέταρτο του ελληνικού εμπορικού στόλου. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που χτίστηκαν τα όμορφα κομψά νεοκλασικά αρχοντικά, κάνοντας την Άνδρο, τη Χώρα, μια από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες του Αιγαίου. Η τουριστική ανάπτυξη είναι κυρίως στην περιοχή του Εμπορείου. Εδώ θα βρείτε τα περισσότερα καταλύματα για ενοικίαση, εστιατόρια και κλαμπ. Υπάρχουν δύο παραλίες στη Χώρα που μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια. Προς το νότο βρίσκεται η παραλία Παράπορτο και βόρεια είναι η παραλία του Νεμπόριου. Μια άλλη πολύ γραφική παραλία απέχει 20 λεπτά με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινά από το τέλος της παραλίας του Παράπορτου, που σας μεταφέρει στην παραλία του Λιδίου. Δύο άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι οι παραλίες Γυαλιά και Πίσω Γυαλιά που είναι περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Χώρα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να κάνετε μια βόλτα στην όμορφη παραλία του Άχλα όπου ο ποταμός Άχλας αδειάζει στη θάλασσα δημιουργώντας μια υπέροχη άγρια φύση ιερό που βλέπει πολλές ποικιλίες χλωρίδας και πανίδας καθώς και εκατοντάδες επισκεπτών μεταναστευτικών πτηνών. Η Άνδρος είναι το σπίτι της πηγής Σάριζα. Το μεταλλικό νερό Σάριζα εμφιαλώνεται στη Σάριζα στην Άνδρο και διανέμεται σε όλη την Ελλάδα.

DCIM100GOPROG0013732.
xora25
xora13
PlayPause

Ιστορικά στοιχεία για το νησί

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Άνδρος ήταν εγγονός του Απόλλωνα και στρατηγός του βασιλιά Ραδαμάνθου της Κρήτης. Επειδή υπηρέτησε καλά τον βασιλιά, του δόθηκε αυτό το νησί. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν την ύπαρξη ανεπτυγμένων οικισμών, που χρονολογούνται από τις Μυκηναϊκές εποχές ή ακόμα και νωρίτερα. Το νησί είναι ιστορικά γνωστό κατά τη Γεωμετρική περίοδο (9ος-7ος αιώνας π.Χ.), όπως αποδεικνύεται από τα ίχνη ενός οικισμού που βρίσκεται στη Ζαγορά, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στο Ζαγανιάρι. Η πρωτεύουσα της Άνδρου, κατά τους κλασσικούς χρόνους, ήταν η Παλαιόπολη. Η ευημερία κατά την περίοδο αυτή αποδεικνύεται από τη μεγάλη παραγωγή νομισμάτων. Τα σχετικά ευρήματα μαζί με το άγαλμα του Ερμή της Άνδρου εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας. Τον 7ο αιώνα π.Χ. η Άνδρος συμμετείχε με τους Χαλκιδικούς στον αποικισμό της Χαλκιδικής και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Θράκης στη βόρεια Ελλάδα. Η Άνδρος, ακολουθώντας τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, την μοίρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, έπεσε διαδοχικά υπό την κατοχή Ρωμαίων, Φράγκων και Οθωμανών. Υπάρχουν βυζαντινοί ναοί γύρω από το νησί, που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα, όπως ο Ταξιάρχης στην Υψηλού, η Μελίδα και η Μεσσαριά και η Κοιμήσια Θεοτόκου στο Μεσαθούρη. Τον 14ο αιώνα, κτίστηκε κοντά στο Μπατσί η «Αγία Μονή» (Ζωοδόχος Πηγή), ενώ το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου ιδρύθηκε το 1560 και ξαναχτίστηκε τον 18ο αιώνα. Η μονή Παναχράντου ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Στην Αγία Τριάδα στο Κορθί, το σχολείο ιδρύθηκε το 1813, πριν από τον Ελληνικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας εναντίον των Οθωμανών. Ιδρύθηκε από τον Samuel Plasimis και ενσωματώνει ένα ξεχωριστό κτίριο που χρησιμεύει ως σπίτι του καθηγητή και βιβλιοθήκη. Στις 10 Μαΐου 1821 ο Θεόφιλος Καΐρης κήρυξε τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, σηματοδοτώντας την αφετηρία της πρόσφατης ιστορίας του νησιού, κατά τη διάρκεια της οποίας η Άνδρος έφτασε στο αποκορύφωμα της οικονομικής ευημερίας της χάρη στα πλοία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδριώτης Δημήτρης Μωραΐτης ξεκίνησε τη γραμμή Ελλάδος-Βόρειας Αμερικής στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ η Άνδρος ήταν το 1939 δεύτερος στον Πειραιά όσον αφορά την εγγραφή πλοίων.
xora12

Μουσεία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα βρίσκεται στην πλατεία Καϊρι, όπου θα θαυμάσετε τις εκθέσεις από τις γεωμετρικές, κλασικές, ρωμαϊκές και βυζαντινές εποχές που έχουν αφήσει ευδιάκριτα επιφανειακά ευρήματα καθώς και ευρήματα από ανασκαφές. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο) δωρήθηκε στο κράτος από τον Βασίλη και την Έλις Γουλανδρή μιας πλούσιας οικογένειας και απέκτησε την διεθνή φήμη στον κόσμο της τέχνης. Διακρίνεται συνήθως η δουλειά αρκετών ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά κάθε χρόνο, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, η γκαλερί παρουσιάζει μια έκθεση ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του κόσμου.

Καθώς φεύγετε από την πλατεία και περπατάτε κάτω από την αψίδα, θα φτάσετε στην πλατεία Αφανής Ναύτης με το άγαλμα του άγνωστου ναύτη που δημιούργησε ο Μ. Τομπρός. Θα βρείτε επίσης το Ναυτικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει πλούσια απεικόνιση μοντέλων πλοίων, φωτογραφιών και πλοίων. Στην είσοδο της πόλης μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο, με τοπικά ανδρικά και γυναικεία κοστούμια. Από την πλατεία θα δείτε τα απομεινάρια του βενετσιάνικου κάστρου, σε ένα μικρό νησάκι που συνδέεται με την πόλη με μια μικρή πέτρινη γέφυρα. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα, την Ενετική κατοχή, από τον Μαρίνο Δανδόλο.

xora11

Μοναστήρια

Η Μονή Αγίου Νικολάου εν Βουνενοίς βρίσκεται στην πλαγιά ενός βουνού βόρεια της Χώρας, σε απόσταση 5 χιλιόμετρα από το χωριό Αποίκια, στην περιοχή “Ώρες”. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από δύο μοναχούς που έφθασαν στην Άνδρο από τον Άγιο Όρο. Στον Άγιο Νικόλα θα δείτε το θαυμαστό κεφάλι του Αγίου Νικολάου του Νέου. Ένα εκπληκτικό εικονίδιο με κέντημα στα μαλλιά που αντιπροσωπεύει τον Άγιο Νικόλα προβάλλεται από τη μονή Leondia από τη Σμύρνη που χρονολογείται από το 1770. Η μονή Αγίας Μαρίνας (Υψηλού στην Αποίκια). Η Μονή Παναχράνδου βρίσκεται στην οροσειρά των Γερακών. Κατά την επίσκεψή σας στη Μεσσαριά που κοιτάζει νότια προς το νησί στην κορυφή του βουνού θα δείτε την τεράστια Μονή. Από τη Μεσα Βουνή θα ακολουθήσετε πινακίδες για να φτάσετε στη Μονή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το μοναστήρι γιορτάζει την Αγία Παντελεήμονα, η κεφαλή της Αγίας Παντελεϊμόνας φυλάσσεται στο μοναστήρι για λατρεία.

Φωτογραφίες