Καλώς ήλθατε στην Άνδρο

Αγαπητοί μας φίλοι,

 

Καλώς ήρθατε στην Άνδρο,  Καλώς ήρθατε στο Saint Louis.

 

Για τις μέρες της παραμονής σας στο νησί μας, σας ετοιμάσαμε μερικές  προτάσεις που πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε καλύτερα το νησί μας.

 

Ιστορικά.

Η Άνδρος κατοικήθηκε από την 4η χιλιετία π.χ. έπαιξε σημαντικό ρόλο στην  αρχαιότητα και υπήρξε εμπορικό κέντρο κατά την περίοδο του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Το σημερινό όνομα το νησί το οφείλει στον Άνδρο, εγγονό του Απόλλωνα.  Στην ιστορική της πορεία η Άνδρος συναντάται και με τα ονόματα Υδρούσα, Γαύρος, Λασία. Στα χρόνια του Βυζαντίου το νησί ήταν έδρα φιλοσοφικής  σχολής με δάσκαλο τον Μιχαήλ Ψελλό και αναπτύχθηκε οικονομικά στηριζόμενο στην βιοτεχνία μεταξιού. Οι Ενετοί την κατέκτησαν το 1207, αφήνοντας μνημεία (κάστρα) μέχρι να την καταβάλουν οι Οθωμανοί το 1556. Ως μεγάλη ναυτική δύναμη, οι κάτοικοι του νησιού πήραν δραστήρια μέρος στην επανάσταση του 1821. Αμέσως μετά την απελευθέρωση, η ναυτιλία γίνεται η βασική δραστηριότητα των Ανδριωτών,  με αποτέλεσμα να γεννηθεί μια μεγάλη ναυτική δύναμη με ιστορία και παράδοση.

 

 

Αξιοθέατα.

Η Μονή Παvαxράvτου, είναι το ωραιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Άνδρου. Βρίσκεται σε  πλαγιά του όρους Γερακώνες (Καταφύγιο), σε ύψος 830 μ.   Η πρόσβαση είναι πιο εύκολη από το χωριό 'Εξω Βουνί ή διαφορετικά από το χωριό  Φάλικα. Από τη μονή θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς την κοιλάδα της Μεσσαριάς και τα γύρω χωριά. Το καστρομονάστηρο xτίστnκε το 963-969, την εποχή της εκστρατείας του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά κατά των Αράβων της Κρήτης (961 μ.Χ.). Πρόκειται για σταυροειδή ναό με τρούλο, το καθολικό του οποίου είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Επειδή όμως φυλάσσεται εδώ και n Κάρα του Αγίου Παντελεήμονα, n μονή γιορτάζει τη μνήμη του στις 27 Ιουλίου, οπότε γίνεται και πανηγύρι.  Στη βιβλιοθήκη θα δείτε αρχαίους κώδικες, πατριαρχικά σιγίλλια, ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ n εξώθυρά της πλαισιώνεται από σκαλιστά μαρμάρινα περίθυρα. Σήμερα τα κελιά της μονής είναι άδεια, αν εξαιρέσει κανείς τους λιγοστούς επισκέπτες που φιλοξενούνται. Οσοι πάτε, θα συναvτήσετε τον πατέρα Ευδόκιμο, λάτρη της καλής συντροφιάς, έτοιμο να συζητήσει για τα εγκόσμια αλλά και τα επουράνια, ενώ αν επισκεφθείτε τη μονή την ώρα του φαγητού ίσως απολαύσετε και την υπέροχη μακαρονάδα του. Η μονή εορτάζει την 27 Ιουλίου του Αγ. Παντελεήμονος και στις 15 Αυγούστου. 

 

Μονή Αγ. Νικολάου κοντά στους Κατακαλέους. Κτίσμα του 14ου αιώνα, 6χλμ μετά τα Αποίκια. Θαυμάστε τις καταπληκτικές τοιχογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού. Από το μοναστήρι ξεκινάει μονοπάτι που καταλήγει στην παραλία Άχλα, μία διαδρομή πραγματικά υπέροχη διάρκειας 45 λεπτών περίπου. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 2 Ιουλίου και 6 Δεκεμβρίου.

 

 

Η ρεματιά της Πιθάρας στα Αποίκια.Ένας βιότοπος που ξεχωρίζει  από πυκνή βλάστηση και μικρά ποταμάκια που σχηματίζονται από τις πηγές της περιοχής με φυσικές ομορφιές που μαγεύουν μικρούς και μεγάλους.

 

Μονοπάτι από Αποίκια σε Στενιές. Έναρξη μονοπατιού από τα Πατούργια των Αποικίων. Ακολουθήστε το Νο. 8  μονοπάτι ή τα κόκκινα σημάδια πάνω στους βράχους. Διάρκεια διαδρομής 60 λεπτά περίπου.

Αποίκια - Πηγή Σάριζα. Η φήμη του χωριού πηγάζει από την κρήνη που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του , από την οποία αναβλύζουν στα ιαματικά νερά της πηγής Σάριζας. Το μεταλλικό νερό  που εμφιαλώνεται από το 1929, θεωρείται ένα από τα καλύτερα επιτραπέζια νερά κατάλληλο για θεραπείες νεφρών και στομάχου.

 

Μουσεία και άλλα ενδιαφέροντα στην Χώρα. Το αρχαιολογικό μουσείο της Άνδρου είναι προσφορά της οικογένειας Γουλανδρή. Βρίσκεται στον πεζόδρομο της  Χώρας στην πλατεία θεόφιλου  Καϊρη απέναντι από το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Εδώ εκτίθενται ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν απο Έλληνες και Αυστραλούς αρχαιολόγους ( 1960-1977) και ανάγονται στη γεωμετρική εποχή. Προέρχονται από την αρχαία Παλαιόπολη, αρχαία Ζαγορά και άλλους τόπους του νησιού. Τα εκθέματα καλύπτουν την ιστορία του νησιού μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Οι ανοιxτοί χώροι του μουσείου έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.Στο αρχαιολογικό μουσείο θα δείτε αγάλματα και κεραμικά, γλυπτά της αρχαϊκής εποχής, όπως τους δυο κούρους, της κλασικής και ρωμαϊκής εποχής, τον εντυπωσιακό Ερμή της Άνδρου, ένα ρωμαϊκό αντίγραφο του πασίγνωστου αγάλματος του Ερμή του Πραξιτέλη, και το ακέφαλο γυναικείο άγαλμα τύπου μεγάλης Ηρακλειώτισσας, αντίγραφο παλαιότερου αγάλματος (3ου αι. π.χ.) 

 

Μουσείο σύγχρονης τέχνης Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.(22820-22650). Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1979, με αφορμή την έκθεση των έργων του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου. Στην συνέχεια, τα εκθέματα εμπλουτίστηκαν με μέρος της συλλογής του Ιδρύματος, που αποτελείται από περισσότερα από 300 έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το πρώτο αυτό τμήμα του μουσείου αποτελεί σήμερα την Παλιά Πτέρυγα και λειτουργεί ως γλυπτοθήκη που φιλοξενεί γλυπτά Τόμπρου, Ζογγολόπουλου, Chryssa, Νικολαίδη, Τάκη, κ.ά. 

 

Άγαλμα Αφανή Ναύτη και Ενετικό κάστρο. Στην άκρη της χερσονήσου της χώρας και αφού περάσετε τα όμορφα σοκάκια της με τα αρχοντικά της σπίτια θα βρεθείτε στην πλατεία με το άγαλμα του Αφανή Ναύτη του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου. Φιλοτεχνήθηκε προς τιμή των ναυτικών της Άνδρου που χάθηκαν στην θάλασσα . Στο νησάκι που συνδέεται  μέσω μιας πέτρινης θολωτής γέφυρας  θα θαυμάσετε τα απομεινάρια του βενετσιάνικου κάστρου. Το κάστρο ήταν τόπος κατοικίας των αξιωματούχων. Δεξιά και αριστερά οι δύο παραλίες που πλαισιώνουν την Χώρα, το Παραπόρτι και το Νειμπορειό. Πολλοί Χωραΐτες θεωρούν  ιδανικό μέρος για μπάνιο την καμάρα, κάτω από την πλατεία του Αφανή Ναύτη. 

Έκθεση στο Ίδρυμα Κυδωνιέως – Πεζόδρομος Χώρας. (22820-24598) Ιδρύθηκε το 1994 και ασχολείται με τα εικαστικά, την μουσική, το θέατρο και την λογοτεχνία.

Η Καϊρειος βιβλιοθήκη. (22820 22262) βρίσκεται στη Χώρα Ανδρου στην ομώνυμη πλατεία Καϊρη. Είναι το αναπαλαιωμένο σπίτι του αγωνιστή, του 1821, ιερέα και φιλόσοφου Θεόφιλου Καϊρη. Λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος φωτογραφιών και κεντημάτων .

Το Μουσείο της Παλαιόπολης στεγάζεται σε κτίριο της κοινότητας Παλαιόπολης, ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. 

 

 

Παραλίες

Νημπορειό. Η βόρεια παραλία της Χώρας και η κοντινότερη στο συγκρότημα μας. Η παραλία είναι οργανωμένη με πολλά καφέ αλλά και εστιατόρια.

. Η βόρεια παραλία της Χώρας και η κοντινότερη στο συγκρότημα μας. Η παραλία είναι οργανωμένη με πολλά καφέ αλλά και εστιατόρια.

Παραπόρτι. Η νότια παραλία της Χώρας. Υπέροχη και γενικά πάντα άδεια! Αν και δίπλα στην Χώρα στην παραλία δεν θα βρείτε διευκολύνσεις και καλό θα είναι να πάρετε νερό μαζί σας  .

Γυάλια και Πίσω Γυάλια. Καθαρές παραλίες η πρώτη με βότσαλο η δεύτερη με άμμο, στον δρόμο για τις Στενιές. Έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν τις πιάνει ο άνεμος. Για τα Πίσω Γυάλια που είναι οργανωμένη παραλία θα πρέπει να κάνετε πεζοπορία μέρος της οποίας είναι…. τα 135 σκαλοπάτια που οδηγούν σε αυτήν.   Ο βαθμός  δυσκολίας εστιάζεται στην επιστροφή όπου τα σκαλιά τα ανεβαίνουμε….

Παραλία Άχλας. Μία από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου ( και ευρέως γνωστή τελευταία…) με τα ψιλά λευκά βότσαλα και τα βαθιά κρύα νερά θα σας αποζημιώσει για τον χωματόδρομο που θα χρειασθεί να ακολουθήσετε για να την ανακαλύψετε. Βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από την Χώρα και είναι υπήνεμη στο μελτέμι. Προσοχή… στο αυτοκίνητό σας ο χωματόδρομος ενδέχεται λόγω χειμερινών καιρικών συνθηκών να μην είναι ιδιαίτερα  καλός. Εναλλακτικά υπάρχουν και δρομολόγια με καΐκι από την Χώρα για τα οποία όμως θα πρέπει να μας ζητήσετε πληροφορίες. Μερικές φορές λόγο καιρού διακόπτονται 

Παραλία Βόρης. Πριν από την διασταύρωση για την Άρνη θα στρίψετε δεξιά  στον χωματόδρομο ( προσοχή δεν είναι ευδιάκριτος ). Η παραλία είναι πολύ όμορφη και σχετικά ερημική. Ευχάριστη έκπληξη ένα  παλιό ναυάγιο φορτηγού πλοίου πίσω από τα βράχια.

Παραλία Ατένη. Βρίσκεται στην Βορειοανατολική ακτή στην περιοχή του Μπατσί. Από το Μπατσί διακλάδωση δεξιά προς Ατένη. Στην μέση της διαδρομής ο δρόμος γίνεται χωμάτινος. Η παραλία είναι αμμουδερή, απομονωμένη και κατάλληλη για ψάρεμα.

Παραλία στο Συνετί. Από την Χώρα  ακολουθούμε την κεντρική οδό προς το Κόρθι και στρίβουμε προς το χωριό Συνετί και αμέσως μετά αριστερά προς την παραλία η οποία έχει βότσαλο.

Παραλία Χρυσή άμμος. Οργανωμένη παραλία με νεανική δυνατή μουσική. Βρίσκεται μετά το Μπατσί στον δρόμο προς το Γαύριο. Η παραλία είναι αμμουδερή και υπήνεμη στο μελτέμι.

Παραλία Χαλκολιμιώνα και Αποθήκες. Αν στην Χώρα ο ΒΑ αέρας είναι δυνατός οι κοντινότερες υπήνεμες παραλίες   είναι ο Χαλκολιμιώνας και οι Αποθήκες . Στα 10 χιλ. από την Χώρα με κατεύθυνση προς Μπατσί / Γαύριο στην διασταύρωση Σταυροπέδα,  χωρίς να στρίψουμε αριστερά προς Κόρθι ή δεξιά προς Γαύριο Μπατσί  κατηφορίζουμε από τον απέναντι δρόμο μέχρι την παραλία στον Χαλκολιμιώνα. Αν θέλετε να πάτε στις Αποθήκες τότε πριν τον Χαλκωλιμιόνα στρίβοντας αριστερά στον χωματόδρομο, σε 10 λεπτά μπορείτε να κολυμπήσετε σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Άνδρου. Είναι  υπήνεμη, αμμουδερή και  απομονωμένη.

Παραλία Πήδημα της Γριάς. Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις θα ξεκινήσουμε από το όνομα. Δύο είναι οι εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι μια ηλικιωμένη μητέρα πήδηξε από τον βράχο όταν έμαθε ότι ο γιός της πνίγηκε σε κάποιο μπάρκο και η δεύτερη ότι η ηλικιωμένη γυναίκα οδήγησε άθελά της τους Τούρκους  στην κατάληψη του κάστρου που υψώνεται πάνω από το χωρίο Κοχύλου. Από την πίκρα της  αυτοκτόνησε.  Η παραλία είναι αμμουδερή και βρίσκεται στην περιοχή του Κορθίου. Περνάμε από την παραλία του Κορθίου και συνεχίζουμε αριστερά ακολουθώντας τις πινακίδες. Ο δρόμος καταλήγει σε χωματόδρομο. Για φτάσετε στην παραλία θα χρειασθεί να περπατήσετε λίγο. Το τοπίο θα σας ανταμείψει.

 

                                                                   Καλή αντάμωση

 

                                                         

 
  • Read reviews on TripAdvisor
We received an award
Best (Serviced Apartment) Andros Island
Άνδρος  Τηλ:+302282023965 /+306979007996
ΜΗΤΕ: 1166k122κ0810201  e-mail: saintlouis.andros@yahoo.gr